A levegő szennyezettsége a világon csaknem mindenhol problémát jelent. Még az olyan helyeken is, ahol legkevésbé számítanánk rá. Sokunknak kell erősen szennyezett levegőjű környéken élni, például zsúfolt nagyvárosokban vagy gyárak, termelőegységek közelében. A WHO adatai alapján 10-ből 9 ember kénytelen magas szennyezőanyag tartalmú levegőt belélegezni nap, mint nap. A kutatások számos betegséget, illetve mentális állapotot hoztak már közvetlen kapcsolatba a légszennyezéssel.

A gyerekek különösen érzékenyek és a felnőtt lakosság nagy részénél veszélyeztetettebbek a levegő szennyezettsége szempontjából. Olyan betegségek kialakulásáért felelős a nem megfelelő minőségű levegő, mint a gyermekkori rák és az asztma. Számos más krónikus betegség megjelenéséhez is vezethet a szennyező anyagok állandó jelenléte a levegőben, illetve idegrendszeri-fejlődési rendellenességekkel is összefüggésbe hozható. Megdöbbentő tény, hogy például az olyan gyerekek körében, akik komolyabb légszennyezettségnek vannak kitéve, az autizmus kialakulásának veszélye 78%-kal nagyobb, mint azoknál a társaiknál, akik kevésbé szennyezett levegőjű környezetben élnek.

Egy másik vizsgálatban amerikai kutatók megállapították, hogy „tizenkét éves korra agyszerkezeti elváltozásokat okoz, ha a gyerek egyéves korában forgalmas környéken, erősen szennyezett levegőnek volt kitéve”1 , továbbá azt is, hogy ezeknek a gyerekeknek serdülőkorukra kisebb lesz az agyuk szürkeállománya és vékonyabb az agykérge.

A gyerekekre azért is veszélyesebb a légszennyezettség, mert tüdejük fejlődését befolyásolja, hátráltatja a rossz minőségű levegő. Ráadásul, mivel kisebb a tüdejük, ugyanakkor sokszor aktívak, mozgékonyak, gyorsabban és több levegőt vesznek, mint a felnőttek. Valamint a kisgyerekek növekedésük és fejlődésük során több időt töltenek el a talajhoz közelebb, ahol a szennyeződések jobban koncentrálódnak. Még az olyan hétköznapinak mondható szennyező anyagok is nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint a cigaretta füst, a kerozin, a benzingőz, esetleg az otthoni kandalló által keletkezett füst.

A WHO legfontosabb megállapításai a légszennyezettséget illetően:

  • A légszennyezés káros hatással van a mentális fejlődésre.
  • A gyerekeknél légzési problémákat okozhat, akkor is, ha csak kevésbé vannak kitéve a szennyezettségnek.
  • A 15 év alatti gyerekek 93%-a van kitéve olyan porszennyeződésnek, ami a WHO levegőminőségi határát meghaladja.
  • Évente majdnem 700 ezer, öt év alatti gyerek veszti életét a levegő szennyezettsége és az ehhez fűződő betegségek miatt.
  • Az emberiség 40%- a, beleértve a több millió 15 év alatti gyerekeket is, napi szinten vannak kitéve általános légszennyezettségnek.
  • A levegő szennyezettsége rohamosan növekszik, amely a gyerekek egészségét egyre jobban veszélyezteti.

Tegyünk meg mindent, hogy minél kisebb mértékben járuljunk hozzá a légszennyezettség romlásához! Például, vezetés helyett járunk biciklivel, sétáljunk vagy használjuk a tömegközlekedést! Ha nem muszáj, ne kapcsoljuk be a légkondicionálókat és kerüljük a kerti avar elégetését!

Tegyünk otthonunk tiszta levegőjéért és varázsoljunk megfelelő minőségű levegőt légtisztítóval!

1 http://ecolounge.hu/eletmod/a-gyerekek-agyszerkezetenek-fejlodesere-is-hatassal-van-a-szennyezett-levego

https://hu.euronews.com/2019/03/26/mar-a-gyerekek-fejlodesben-levo-agyara-is-hatassal-van-a-legszennyezes

https://www.who.int/ceh/publications/Advance-copy-Oct24_18150_Air-Pollution-and-Child-Health-merged-compressed.pdf?ua=1

https://winixeurope.eu/air-pollutions-effect-on-children/