Tudta, hogy egy ember átlagosan percenként 10-18 alkalommal, azaz naponta megközelítőleg 23.000-szer vesz levegőt? Ilyenkor nagy mennyiségű levegő jut a tüdőbe, onnan pedig a vérkeringésbe. Egészségünk megőrzése szempontjából éppen ezért kiemelten fontos, hogy milyen a levegő minősége, amit belélegzünk. Emiatt számos okunk lehet arra, hogy légtisztító vásárlása mellett döntünk. Azt azonban nem olyan egyszerű eldönteni, hogy a piacon megtalálható készülékek közül  mi alapján válasszuk ki az igényeinknek minden funkciójában megfelelő légtisztítót. Ehhez adunk segítséget a lentiekben.

Miért javasoljuk mindenkinek, hogy otthona levegőjének minőségét légtisztítóval biztosítja?

A levegő tele van kisebb és nagyobb méretű részecskékkel: porral, penésszel, mikroorganizmusokkal, baktériumokkal és pollenrészecskékkel, amelyek mind lakókörnyezetünkben, otthonunkban áramlanak.  Ezek nagy része allergén anyag, azaz arra érzékeny szervezetből allergiás reakciót, köhögést, viszketést, bőrelváltozásokat, könnyezést, orrdugulást válthatnak ki. Kisebb-nagyobb mértékben a kinti környezetben is előfordulhatnak, ugyanakkor a lakás zárt légtérében még veszélyesebbek lehetnek, fokozott allergiás reakciót válthatnak ki, amelyet egy megfelelő légtisztító készülékkel könnyedén kiszűrhet.

De egy hatékony légtisztító készülék a hétköznapokban is megkönnyítheti életét, hiszen az allergének mellett a kellemetlen szagok és a dohányfüst semlegesítésében is segít. Az állattartók is fellélegezhetnek, hiszen a légtisztító kiszűrheti az állatszőrt és egyéb részecskéket is a levegőből, miközben friss, tiszta levegővel látja el lakását.

Winix Zero Pro

Milyen légtisztítót vegyek? Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni légtisztító vásárláskor:

A készülék működésének mechanizmusa, a légtisztító szűrőjének típusa a leglényegesebb.

A legtöbb, ma forgalomban lévő készülék több szűrőből álló szűrőrendszert használ, ezzel növelve a készülék hatékonyságát. Minél több lépcsős a szűrőrendszer, annál nagyobb hatásfokkal tisztítja meg a levegőt a berendezés.

A leggyakoribb szűrőtípusok:

  • előszűrő a legnagyobb részecskék felfogására
  • aktívszén szűrő, mely megköti a szennyezőanyagokat és semlegesíti a kellemetlen szagokat
  • HEPA szűrő – nagy hatékonyság jellemzi, és a rajta keresztül átáramoltatott levegőből képes rendkívül kis méretű részecskék kiszűrésére is. Az optimális működés érdekében rendszeresen cserélni kell.
  • elektrosztatikus szűrő – ventilátor segítségével mozgatott levegő helyett az elektrosztatikus vonzás erejével vonzza magához a szennyező anyagokat.

A helyiség méreteihez igazodó teljesítmény is fontos.

Légtisztító vásárláskor mindenképp figyelembe kell venni a helyiség méretét. A légtisztító teljesítménye megmutatja, hogy egy óra alatt hány m3 levegőt képest megszűrni. A CADR érték egy nemzetközi arányszám, melynek segítségével összehasonlíthatjuk a piacon kapható légtisztító készülékek légtisztítási kap

légtisztító szűrőmechanizmus

Energiahatékonyság szempontjából vegyük figyelembe a légtisztító fogyasztását.

A modern légtisztítók már nem fogyasztanak sokat, de környezettudatos fogyasztóként jó, ha tekintettel vagyunk a légtisztító készülékünk átlagos energiafelvételére is. Nem érdemes azonban a legalacsonyabb fogyasztású készüléket megvásárolni, hiszen általánosságban elmondható, hogy a teljesítménnyel nő a hatékonyság, a nagyobb teljesítményű berendezések fogyasztása viszont magasabb lesz.

A készülék működésekor kibocsátott zaj mértéke sem elhanyagolható.

Vannak egészen halk működésű készülékek, azonban a ventilátort használó légtisztítók zaja jelentősebb lehet. A legtöbb készüléknél a működés intenzitása tetszőlegesen állítható, így például éjszakára választhatunk egy alacsonyabb fokozatú, csendesebb működést vagy a speciálisan erre a célra kifejlesztett éjszakai üzemmód funkciót.

A formatervezés és design is lényeges.

Az előbbi szempontok mérlegelése után a készülék méreteit, illetve a designt is érdemes figyelembe venni, hiszen a légtisztító készülék lakásunk állandó része lesz, hálószobánk vagy nappalink fő helyén fog helyet foglalni.

További extra funkciókkal is találkozhatunk egyes készülékeknél:

1. Ionizáció: néhány készülék ezzel a kiegészítő funkcióval növeli a légtisztítás hatékonyságát. A levegőt negatív ionokkal dúsítja, melyek semlegesítik a szagokat, szennyező részecskéket.
2. Automatikus üzemmód: egyes készülékek szenzorok segítségével folyamatosan figyelik a levegő minőségét, és a működés intenzitását az aktuális szennyezettségi szinthez igazítják.
3. Antibakteriális bevonat: A drágább készülékek esetében már találkozhatunk antibakteriális védőborítással ellátott szűrőkkel, melyek a baktériumok elszaporodását gátolják a légtisztító berendezésben.
4. Éjszakai üzemmód: sötétben csendesebb és tompított fényű működés
5. Vizuális levegőminőség kijelzés, melynek segítségével a készülék kijelzőjéről azonnal leolvasható a szoba levegőjének minősége
6. Időzítő funkció: lehetőség van a működési idő hosszának beállítására
7. Távirányító: nagyon hasznos kényelmi funkció lehet, ha a készülék rendelkezik távirányítóval.
8. Aromaterápia: ha a készülék rendelkezik illóolajtartállyal, akkor egyszerre varázsolhatjuk lakásunk levegőjét tisztává és illatossá.

A légtisztító optimális használatával és hatékonyságának növelésével kapcsolatos tippjeinket is olvassa el!

Tanácsaink segítségével könnyedén kiválaszthatja a kívánt árfekvésű és az Önnek megfelelő termékjellemzőkkel rendelkező légtisztítót kínálatunkból, legyen az akár egy Európa-szerte ismert Winix légtisztító berendezés vagy a kiváló ár-érték arányú Vivamax készülék, esetleg egy olasz gyártású EMED plazma légtisztító.