Élvezzük a napsütést- allergiás tünetek nélkül!

A melegebb hónapok sokak számára az év egyik legszebb időszakát jelentik, azonban – mivel ezekben a hónapokban van jelen egyszerre a legtöbb növény virágpora a levegőben, a tavasz és a nyár a pollenallergia szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír.

A szezonális allergia, más néven szénanátha sokak életét megkeseríti. Egy friss felmérés szerint már minden 5. ember allergiás Magyarországon és számuk folyamatosan nő.

A légúti allergia esetén az alábbi tünetekkel találkozhatunk:

  • köhögés, tüsszögés, szemviszketés;
  • orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás;
  • mellkasi feszülés, nehézlégzés.
HEPA szűrő

Mit tehetünk, hogy megszabaduljunk az allergiás tünetektől?

Hatékony lépés az allergének elleni küzdelemben, ha otthonunkban légtisztítót használunk. Bár a levegőben áramló allergének jelenlétét teljesen megszüntetni nem lehet, egy HEPA-szűrővel ellátott légtisztító használata jelentősen csökkentheti a kellemetlen mellékhatásokat.

Miért fontos a HEPA-szűrő?

A HEPA szó az angol high-efficiency particulate arrestance kifejezés rövidítése, amelynek szó szerinti jelentése: magas hatékonyságú részecske szűrés. A HEPA-szűrők a piacon elérhető legnagyobb teljesítményű szűrők, a HEPA-minősítés eléréséhez pedig különleges szabványoknak kell megfelelniük. A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint a HEPA-szűrők fogják fel a leghatékonyabban a levegőben áramló apró részecskéket, mint amilyen a por, pollen és egyéb illékony szerves vegyület is.

Az allergének kiszűréséhez a legjobb kiindulópont a HEPA-szűrő, de mindez önmagában még kevés lenne a hatékony légtisztításhoz!

Milyen területeken van kiemelt jelentősége a HEPA -szűrő hatékonyságának?

Habár a levegőben áramló káros részecskék szabad szemmel nem láthatóak, a légcsőbe, tüdőbe jutva mégis irritációt okozhatnak, amely különösen rosszul érintheti az allergiában, asztmatikus megbetegedésekben szenvedőket. Szervezetünk a nagyobb részecskéket már az orrüregbe vagy garatba jutva kiszűri, így ezek első sorban itt okoznak irritációt. Ide tartoznak például a pollenek, a penészspórák, a por és más allergének általában. Ezeket a nagyobb részecskéket a HEPA-szűrő könnyedén eltávolítja a levegőből.

A kisebb részecskék, amelyek átmérője mindössze 10 mikron, belélegezve a tüdőnkbe juthatnak. A még kisebb, 2,5 mikron alatti részecskék pedig egészen a tüdő léghólyagocskáiba is bejuthat, és komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Ezek az egészen parányi részecskék, amelyek kiszűrése általában a legnagyobb kihívást jelenti, többnyire fosszilis tüzelőanyagokból, közlekedési eszközök által kibocsátott égéstermékekből vagy vegyi anyagokból származnak és becslések szerint 2005-ben mintegy 370 000 korai halálesetért voltak felelősek Európa szerte. Éppen ezért van különös jelentősége a HEPA szűrőnek, amely az egészen parányi méretű káros részecskék semlegesítésére is alkalmas.

HEPA szűrő mire alkalmas

Különösen ajánlott HEPA-szűrős légtisztító készülék választása a következő esetekben:

Friss szülők: A HEPA-szűrő eltávolítja a szennyező anyagokat a levegőből, így tisztább és egészségesebb levegőt biztosít a kisgyermekek és szüleik számára egyaránt.

– Dohányosok: Esetükben fontos, hogy a légtisztító HEPA-szűrőt és szénszűrőt is tartalmazzon. Az első a füstrészecskék, a második pedig a füst, a gázok és a belőlük származó szagok eltávolítására szolgál.

Állattulajdonosok: A HEPA-szűrővel ellátott légtisztító eltávolítja a levegőből az allergiát okozó szőrszál részecskéket. A házi kedvencekkel járó szagok semlegesítéséhez ebben az esetben is javasolt a szénszűrővel is rendelkező készülék választása.

Asztmások: Egy megfelelő, HEPA-szűrővel is ellátott légtisztító eltávolítja a gyakori háztartási allergéneket, úgy, mint a penészspórákat, a poratkákat és háztartási porszemcséket.

Tisztítható-e a HEPA-szűrő?

Vízzel történő tisztításuk, illetve porszívózásuk károsíthatja a HEPA-szűrők szálait, ezért otthoni tisztításuk nem javasolt. Helyette élettartamuk lejártát követően le kell őket cserélni.

Többlépcsős szűrési folyamattal a kristálytiszta levegőért

A Winix True HEPA-szűrők meghaladják az iparági HEPA követelményeket, mivel a levegőben áramló szennyeződések 99,99%-át egészen 0,003 mikronos méretig felfogják. Azonban ahhoz, hogy a leghatékonyabban vehessék fel a verseny az allergénekkel, a Winix légtisztítókat többféle szűrési mechanizmussal is kombinálják, többek között előszűrővel, aktívszén-szűrővel és a már megismert True HEPA-szűrővel.

Az előszűrő képes kiszűrni a nagyobb méretű szennyeződések egy jelentős részét, így a levegőtisztításon felül a többi szűrő élettartamának növelésében is komoly szerepet játszik.

Az aktívszén-szűrőben található aktívszén pedig a „vonzás és megkötés” elvén működik, a levegőben szálló szennyező részecskéket magukhoz vonzza és a felületükön megkötik. Az aktívszén-szűrő segít többek között az állati eredetű, háztartási tevékenységek (pl. főzés) során és dohányzás következtében a levegőbe kerülő szerves részecskék semlegesítésében, továbbá a szagok eltávolításában.

Javítsuk életminőségünket légtisztítóval!

A Winix True HEPA-szűrős légtisztítók használata nemcsak az allergéneket semlegesítik levegőben, hanem számos más allergiát kiváltó légszennyeződést is! Ilyen többek között a por, a háziállatok szőrszálai és a füst is. Tiszta levegővel otthonunkban pedig nem csak a tüsszögéstől, orrfolyástól és szemviszketéstől szabadulhatunk meg, hanem élet- és alvásminőségünket is javíthatjuk