Akár most készül légtisztítót venni, akár már rendelkezik eggyel, néhány dolgot érdemes figyelembe venni a légtisztító berendezés optimális és hosszú távú használata érdekében. Olvassa el tippjeinket és hozza ki a legtöbbet a készülékéből!

1. Helyezze el úgy a légtisztítót, hogy a funkcióját a leginkább el tudja látni!
Ideális esetben olyan helyre kerüljön, ahol alapvetően jobban mozog a levegő, például ablakhoz vagy ajtóhoz közel. Legjobb, hogyha a készülék legalább 20 cm-re van a faltól és a bútoroktól. Így a légtisztító által gerjesztett légmozgás még hatékonyabban tudja kifejteni hatását és a teljes helyiség levegőjének tisztítása biztosított. Természetesen tartsuk észben, hogy egy légtisztító készülék csak annak a helyiségnek a levegőjét tudja tisztábbra cserélni, amelyikben elhelyeztük.

2. Működtesse a légtisztítót folyamatosan!
A levegő szennyezettségi szintje nagyon gyorsan tud romlani. Ezt okozhatják a leghétköznapibb dolgok is, mint például egy ajtónyitás vagy az emberek, esetleg a háziállatok mozgása a helyiségben, hiszen ezek nyomán por és más részecskék, allergén anyagok kerülnek újra a levegőbe. Ha a légtisztító készülék nincs bekapcsolva, nem tudja folyamatosan biztosítani a kívánt levegőminőséget. Környezettudatos fogyasztóként választhatunk olyan készüléket is, melynek automatikus üzemmódja lehetővé teszi, hogy a készülék olyan intenzitással működjön, amilyenre éppen szükség van a helyiség levegőjének megtisztításához.

3. Vegye figyelembe a légtisztító készülék működésének zaját!
Könnyen felébred, de szeretné éjszaka is üzemeltetni a légtisztítóját? Van megoldás! Válasszon éjszakai üzemmóddal rendelkező készüléket! Ebben az esetben a készülék zaja minimálisra csökken, és a kezelőpanel fényei is elhalványulnak, kikapcsolnak. Néhány készülék fényérzékelővel rendelkezik, ami automatikusan éjszakai üzemmódba kapcsol a sötétben.

4. Ne nyitogassa túl sokszor az ajtókat, ablakokat működésben lévő légtisztító berendezés közelében!
A szellőztetés akkor is nagyon fontos lehet az oxigéndús, friss levegő érdekében, ha légtisztítót működtetünk a helyiségben. Ugyanakkor, ha túl sokszor engedünk be nagyobb mennyiségű levegőt kintről, akkor azzal óhatatlanul a szennyezőanyag jelenlétét, koncentrációját is növelhetjük. Megoldást jelenthet egy ablakot vagy ajtót nyitva hagyni, így egyidejűleg tudjuk biztosítani az oxigén bejutását a helyiségbe és a légtisztító működésének hatékonyságát.

5. Ne feledje az előszűrőt rendszeresen tisztítani!
Az előszűrő biztosítja, hogy a nagyobb szennyező részecskék ne kerüljenek a berendezés belsejébe, emiatt az előszűrő koszosodik a leggyorsabban és a leglátványosabban. Ha ez megtörténik, akkor kevesebb levegő tud már átáramolni a tisztító berendezésen, így annak hatékonysága romlik. Javasolt az előszűrőt hetente egyszer tisztítani, például kiporszívózni.

6. A szűrők cseréje elengedhetetlen a zavartalan működés biztosításához.
Valójában a szűrők a légtisztító berendezések lelkét jelentik, hiszen elengedhetetlenül fontosak a készülék funkciójának betöltéséhez. A szűrőbetéteket készülékenként eltérő rendszerességgel kell cserélni, de a legáltalánosabb, hogy évente egyszer. A legtöbb légtisztító kijelzi, ha a szűrőbetét szettek cseréje időszerűvé válik.

A fenti tippek betartásával légtisztítója működését optimálizálhatja és lakása tiszta levegőjét pedig hosszú ideig élvezheti!

Forrás: https://winixeurope.eu/how-to-enjoy-your-air-purifier-to-the-fullest/